ASSESSMENT OF MICRONUTRIENT ADEQUACY IN OBESE PATIENTS ON EXCLUSIVE ENTERAL NUTRITION IN THE ICU OF A HOSPITAL IN THE NORTHWEST REGION OF THE STATE OF ESPÍRITO SANTO: A RETROSPECTIVE STUDY

Autores

  • Bianca Zache Radinz Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC
  • Jackelyne Lopes Silva Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC
  • Rafael Folador Frederico Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC
  • Silas Nascimento Ronchi Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde - PPGCS. Centro Universitário do Espírito Santo – UNESC
  • Michelle Lima Garcez Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC)
  • Letícia Chiepe Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC
  • Eduarda Cristina Rodrigues de Morais Viana Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC
  • Tatiani Bellettini-Santos Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde - PPGCS. Centro Universitário do Espírito Santo – UNESC https://orcid.org/0000-0003-4302-1197

DOI:

https://doi.org/10.54578/unesc.v9i2.563

Resumo

Critically ill obese patients are at high risk of nutritional deficiencies due to the hypermetabolic state and oxidative stress, which can compromise their recovery. This study aimed to analyze the adequacy of micronutrients in obese patients according to the Body Mass Index (BMI) admitted to an Intensive Care Unit (ICU), who were receiving exclusive enteral nutrition. Data were collected from electronic medical records and a digital database. Micronutrient intakes were assessed based on the Dietary Reference Intakes (DRIs). The study included 46 patients admitted to the ICU, with a median age of 67 years (interquartile range, 58-76 years), and 63% of the patients were male. The leading cause of hospitalization was respiratory disease (60.9%). Data analysis revealed that 12 micronutrients presented levels below the recommended levels, including sodium, calcium, potassium, chloride, magnesium, folic acid, pyridoxine, copper, vitamin A, vitamin D, pantothenic acid and chromium with percentages of 89.1%, 71.9%, 100%, 100%, 78.3%, 95.7%, 41.3%, 63%, 50%, 60.9%, 71.7 and 60.9%, respectively. No nutrient exceeded the tolerable upper intake limit. The findings of this study indicate that exclusive enteral nutrition, as administered, did not guarantee nutritional adequacy for this population, highlighting the need for adjustments in dietary prescriptions. In addition, the scarcity of specific guidelines for critically ill obese patients reinforces the importance of further research to support more precise recommendations on micronutrient administration in this population.

Keywords: Obesity, Intensive Care Unit, Micronutrient, Enteral nutrition, Nutritional deficiency.

Biografia do Autor

Bianca Zache Radinz, Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal do Espírito Santo (UFES). Especialista em Terapia Intensiva pelo Programa de Residência Multiprofissional no Hospital São José, pelo Centro Universitário do Espirito Santo (UNESC).

Jackelyne Lopes Silva, Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC

Graduada em Nutrição pelo Centro Universitário do Espírito Santo (UNESC).Especialista em Terapia Intensiva pelo Programa de Residência Multiprofissional no Hospital São José, pelo Centro Universitário do Espirito Santo (UNESC).

Rafael Folador Frederico, Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC

Graduando em Biomedicina pelo Centro Universitário do Espírito Santo – UNESC

Silas Nascimento Ronchi, Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde - PPGCS. Centro Universitário do Espírito Santo – UNESC

Doutor em Ciências Fisiológicas pela Universidade Federal do Espírito Santo (2022), mestre em Ciências Farmacêuticas (2013) e graduado em Farmácia (2010) pela Universidade Vila Velha

Michelle Lima Garcez, Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC)

Mestra em Ciências da Saúde (2013) e Doutora em Ciências da Saúde (2017), pela Universidade do Extremo Sul Catarinense (UNESC). Realizou o pós-doutorado (PDE - CNPq) na Macquarie University, Department of Biomedical Sciences, Faculty of Medicine and Health Sciences, em Sydney, Austrália em 2018/2019. Realizou pós-doutorado (PDJ-CNPq) no Departamento de Bioquímica da Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC) em 2020-2022. Atualmente é Professora adjunta no Departamento de Análises Clínicas da Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC).

Letícia Chiepe, Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC

Graduação em Medicina pelo Centro Universitário do Espírito Santo (UNESC).

Eduarda Cristina Rodrigues de Morais Viana, Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal do Espírito Santo (UFES). Especialista em Terapia Intensiva pelo Programa de Residência Multiprofissional no Hospital São José, pelo Centro Universitário do Espirito Santo (UNESC).

Tatiani Bellettini-Santos, Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde - PPGCS. Centro Universitário do Espírito Santo – UNESC

Graduada em Licenciatura em Ciências Biológicas, Mestre em Educação e Doutora em Ciências da Saúde pela Universidade do Extremo Sul Catarinense (UNESC). Coordenadora de Pesquisa, Pós-Graduação e Extensão CEPEG-UNESC e Professora do curso de Medicina e do Programa de Residência Multiprofissional Integrada em Atenção na Terapia Intensiva, Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC.

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Publicado

2025-12-17

Como Citar

Zache Radinz, B., Lopes Silva, J., Folador Frederico, R., Nascimento Ronchi, S., Lima Garcez, M., Chiepe, L., Rodrigues de Morais Viana, E. C., & Bellettini-Santos, T. (2025). ASSESSMENT OF MICRONUTRIENT ADEQUACY IN OBESE PATIENTS ON EXCLUSIVE ENTERAL NUTRITION IN THE ICU OF A HOSPITAL IN THE NORTHWEST REGION OF THE STATE OF ESPÍRITO SANTO: A RETROSPECTIVE STUDY. UNESC Em Revista, 9(2), 179–196. https://doi.org/10.54578/unesc.v9i2.563

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