REDUCTION OF PREOPERATIVE FASTING IN PATIENTS UNDERGOING ELECTIVE CARDIAC SURGERY

Authors

  • Phannia Olimpia Siebert Lobão Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC
  • Jackelyne Lopes Silva Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC
  • Rafael Folador Frederico Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC
  • Silas Nascimento Ronchi Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde - PPGCS. Centro Universitário do Espírito Santo – UNESC
  • Letícia Chiepe Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC
  • Bruno Spalenza da Silva Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde - PPGCS. Centro Universitário do Espírito Santo – UNESC
  • Michelle Lima Garcez Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC)
  • Tatiani Bellettini-Santos Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde - PPGCS. Centro Universitário do Espírito Santo – UNESC https://orcid.org/0000-0003-4302-1197

DOI:

https://doi.org/10.54578/unesc.v9i2.562

Abstract

Prolonged fasting in the preoperative period of elective cardiac surgeries causes metabolic changes, such as increased insulin resistance, infections, discomfort, and more extended hospital stays, resulting in high public health costs. The objective of this study was to evaluate the preoperative fasting abbreviation protocol, introduced in April 2023, and compare it to conventional fasting. This is a retrospective analytical study conducted in a hospital in the northwest region of Espírito Santo, utilizing data collection from electronic medical records and the institutional database, which were subsequently analyzed using SPSS software, version 21.0. Patients undergoing elective cardiac surgery 8 months before the protocol, subject to conventional fasting of at least 8 hours, were included, compared to those who adopted the fasting abbreviation in the 8 months following the implementation of the protocol, with suspension of solid food 6 hours before surgery and restricted liquid diet 3 hours before. There was no difference in the length of Intensive Care Unit (ICU) stay or mortality between the groups. Regarding glycemic variation, there was an increase in glycemic levels in the fasting abbreviation group compared to the conventional fasting group [F(157) = 0.155, p<0.01], with a small effect size of the difference (Cohen’s d = 0.3902). The glycemic increase is demonstrated to have low clinical relevance, and further studies, including randomized clinical trials, are needed to better understand the variables involved in fasting abbreviation in cardiac surgeries and to optimize health services.

Keywords: Fasting abbreviation, Cardiac surgery, Hyperglycemia, Glycemic control, Perioperative.

Author Biographies

Phannia Olimpia Siebert Lobão, Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC

Graduada em Enfermagem pela Universidade de Vila Velha. Especialista em Enfermagem em Urgência e Emergência e em Terapia Intensiva pelo Programa de Residência Multiprofissional em Terapia Intensiva - UNESC-ES (2023-2025).

Jackelyne Lopes Silva, Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC

Graduada em Nutrição pelo Centro Universitário do Espírito Santo (UNESC) e Especialista Programa de Residência Multiprofissional Integrada em Atenção na Terapia Intensiva.

Rafael Folador Frederico, Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC

Graduando em Biomedicina pelo Centro Universitário do Espírito Santo (UNESC).

Silas Nascimento Ronchi, Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde - PPGCS. Centro Universitário do Espírito Santo – UNESC

Doutor em Ciências Fisiológicas pela Universidade Federal do Espírito Santo (2022), mestre em Ciências Farmacêuticas (2013) e graduado em Farmácia (2010) pela Universidade Vila Velha

Letícia Chiepe, Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC

Graduação em Medicina pelo Centro Universitário do Espírito Santo 2025)

Bruno Spalenza da Silva, Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde - PPGCS. Centro Universitário do Espírito Santo – UNESC

Graduação em Farmácia pelo Centro Universitário do Espírito Santo - UNESC (2010). Pós Graduação lato sensu em Análises clínicas pela FIJ/RJ (2012).- Mestrado em Nutrição e biotecnologia alimentar - Universidad Europea del Atlántico (2018).- Doutorado em Ciências da Saúde (UNESC - Criciúma/SC de 2024).

Michelle Lima Garcez, Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC)

Graduação em Farmácia (2011). Mestra em Ciências da Saúde (2013) e Doutora em Ciências da Saúde (2017), pela Universidade do Extremo Sul Catarinense - UNESC. Realizou o pós-doutorado (PDE - CNPq) na Macquarie University, Department of Biomedical Sciences, Faculty of Medicine and Health Sciences, em Sydney, Austrália em 2018/2019. Realizou pós-doutorado (PDJ-CNPq) no Departamento de Bioquímica da Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC) em 2020-2022. Atualmente é Professora adjunta no Departamento de Análises Clínicas da Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC).

Tatiani Bellettini-Santos, Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde - PPGCS. Centro Universitário do Espírito Santo – UNESC

Graduada em Licenciatura em Ciências Biológicas, Mestre em Educação e Doutora em Ciências da Saúde pela Universidade do Extremo Sul Catarinense – UNESC. Coordenadora de Pesquisa, Pós-Graduação e Extensão CEPEG-UNESC e Professora do curso de Medicina e do Programa de Residência Multiprofissional Integrada em Atenção na Terapia Intensiva, Centro Universitário do Espírito Santo – UNESC, Colatina, Brasil.

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Published

2025-12-17

How to Cite

Siebert Lobão, P. O., Lopes Silva, J., Folador Frederico, R., Nascimento Ronchi, S., Chiepe, L., Spalenza da Silva, B., Lima Garcez, M., & Bellettini-Santos, T. (2025). REDUCTION OF PREOPERATIVE FASTING IN PATIENTS UNDERGOING ELECTIVE CARDIAC SURGERY. UNESC Journal, 9(2), 85–99. https://doi.org/10.54578/unesc.v9i2.562

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